2016. február 7., vasárnap

Származási helyünk



    

Hauser Zoltán kutatásai szerint származási helyünk leszűkíthető a Duna forrásvidéke melletti Tuttlingen és Rottweil helységek közötti-körüli mintegy 100 km2-nyi, kb. 20 helységet magában foglaló területre. A Hauser család például bizonyíthatóan Denkingen helységből származik, ezt az ottani 1700-as évekbeli anyakönyvi bejegyzések igazolják.





Denkingeni anyakönyvi adatok

Kiegészítések a denkingeni adatokhoz


Szintén anyakönyvi bejegyzések bizonyítják a Hermli család denkingeni származását, amely ma már nem élő név, de 1846-ból ismert egy hagyatéki végzés néhai Hermli János öröksége ügyében (lásd: Carolfalve Karlsdorf, Károlyfalva / Hauser Z. p. 72-73.), s a 19. században még nagy számban vannak jelen a faluban.


  
Az alábbi metszet a 18. században készült Denkingenről:

Denkingen


A bevándorlók főleg a magasabb fekvésű helyekről jöttek 700-1000 m feletti hegyekről, ahol nagyon mostoha megélhetésük volt, fa- és kőmunkával, s kevés állattartással foglalkoztak.

Az utóbbi években Hauser Zoltán a Fekete-erdő vidékén járva sok fényképet készített az említett körzet temetőiben, melyek szintén rokonságunkra, ottani származásunkra vallanak:







Az alábbi fotók Denkingenben és Rottweillben készültek:

Hauser Zoltán



És néhány fotó a Trifonov-család 1993-as fekete-erdei-, Duna-forrásvidéki kirándulásáról – gyönyörű a vidék, a táj és az épített környezet is, a favázas meseszerű házak:

Trifonov Tamás
A Duna-forrásnál


Fekete-erdei táj

FriedingenFriedingenMühlheim
Néhány városkép a térségből, Friedingenből és Mühlheimből


Trifonovné Karajz Borbála

1 megjegyzés:

  1. Látom a Broglik is szerepelnek még a fejfákon. Érdekes, hogy ennyi idő eltelte után is keressük a helyünket a világban. Köszönet Minden egyes kutatónak.

    VálaszTörlés