2023. augusztus 23., szerda

Paraszti tudások

 

Paraszti tudások jegyzetfüzetekben lejegyezve


Némely háztartásban megmaradtak régi jegyzetfüzetek, melyekbe sok egyében kívül egy-egy hasznos tudnivalót is lejegyeztek eleink.

Ezekből idézünk.



Fonalszapulás (Bástyán Kati néni)

A szapul szó általános jelentése: a [szennyes ruhát, vásznat] meleg lúgos vízben áztatja, tisztítja, puhítja.
Szövés előtt a fonalat is szapulták, puhították. A. Burger Józsefné Schmiedt Katalin az 1940-es években vezetett jegyzetfüzetében lejegyezte a folyamatot.

A beáztatott fonalat jól behintjük hamuval, de a régi hamu nem jó. Berakjuk a szapulóba, minden sor közé rakjunk kuikorica kórót, a tetejére ponyvában teszünk hamut, és megkezdjük ráönteni a meleg vizet. Ha ellepte, akkor kezdjük leengedni. Mindig addig hagyjuk rajta a lúgot, míg a másik fő. 6-szor, 8-szor öntünk rá fővő vizet, utána rajta hagyjuk a lúgot kb. 8-10 órát. Utána leengedjük, és jól letakarjuk, hogy pálljon, és kimossuk. Ha kiszapultuk, az alját a tetejére tesszük.


Szappanfőzés 

A Hauser-Jaskó család hagyatékában maradt meg egy 1940-es években kiadott Dr. Oetkor süteményesfüzet. ennek a jegyzetrovatába jegyezte föl a család valamely nő-tagja, hogyan kell szappant főzni.

 

8 (nyolcz) liter esővizet esetleg folyóvizet odateszünk egy kila zsírszódával rézüstben főni. Ha a szóda elolvadt, és a lúg forr, hozzáadunk 3 (három), esetleg ha tiszta, friss a zsiradék [...?] amint a lúg a zsiradékkal felfő, attól számítva 2 (kettő) óráig főzzük állandó keverés mellett. Ha a szóda jó, úgy az első két óra végén a szappan már a tetején van, és a fekete lúg alul. Ha a két óra letelik, folytonos erős főzés mellett a szappant leszedjük egy kis ládikába, kb. 1/2 méteres  legyen négyszögben, melybe előzőleg lyukakat fúrtunk, és törlőt terítettünk, hogy a lúg lecsoroghassék. A szódát nem szabad állni hagyni, mert elveszti erejét, hanem ha elhozatjuk, aznap de legkésőbb másnap fel kell használni.


Lysoform (fertőtlenítő) készítése - szintén az oetkeres süteményesfüzetbe lejegyezve. Hogy a hozzávalókból mennyit vegyünk, azt a bolti árban adták meg.


formalin 40 fillér
káliszappan 6 fill.
kölnivíz 20 fill.
fél deci tiszta szesz
összeönteni, addig rázni, míg a káliszappan elmosódik.
A lysoform fertőtlenító szer.


Sertésnek gyomorrontás ellen - további jegyzet a süteményesfüzet végén


Sertésnek a betegség, gyomorrontás ellen keserűpálinka adandó, malacoknak is.


Minden betegségre való receptet is lejegyzett a Hauser vagy Jaskó család asszonya


Bármilyen betegségbe vagy, fokhagymát egyél, járvány ragály esetén, influenzától kezdve nagyszerűen pusztítja a bacilusokat.


Receptesfüzetek minden háztartásban voltak. Mutatóba néhány oldal:
A Burger Józsefné jegyzetfüzetéből 

Rák Lajosné receptesfüzetéből

Frei/Földesi Mária füzetéből, 1940

Földesi Vendelné süteményesfüzete





Hordó- és faedény ragasztó készítése 

Karajz Antal sok mindent tartalmazó jegyzetfüzetében ezt is feljegyezte az 1930-as években. A hordóknak s más faedényeknek igen fontos szerepe volt a növény- és szőlőtermesztő gazdaságban, szükség volt erre a tudományra is az edények karbantartásában.


                               

30 deka disznózsír
30 deka só
10 deka viaszt, 6 deka parafint mérsékelt tűznél felolvasztunk, és az egészhez 25 deka finom fahamut keverünk. Ezt a pépet melegen kenjük a repedésekbe



Szövés leírások
Több szövőszék volt a faluban, a finomabb vásznaktól a zsákvászonig és rongypokrócokig sok mindent szőttek az asszonyok. A fonal felvetése külön tudomány volt, ahhoz kevesen értettek, az utolsó időben fő tudora Rák Lajosné Karajz Magdolna volt, aki anyjától, a vajdi származású Lukács Máriától tanulta meg. A forgó felvető szerkezet még ma is megvan. 

A. Burger Józsefné külön füzetet szentelt a szövésleírásoknak.

 
 




Karajz Antal vegyes jegyzetfüzetében találunk több oldalnyi feljegyzést a témában, valószínűleg feleségétől, Lukács Máriától, de az ezermester Karajz Antal biztos nemcsak a szövőszéket ácsolta, hanem a tudományt is értette, s a tudnivalók lejegyzésében is biztosan részt vett.




Ennyiből is látható, milyen bonyolult foglalatosság volt a szövés. Megmaradt szép darabok tanúskodnak róla, milyen ügyesek voltak a károlyfalvi asszonyok.

A két füzetet külön bejegyzésben is bemutattuk, A. Burger Józsefné Szövésfüzete itt nézhető végig,
Karajz Antal jegyzetfüzete pedig itt.



Kézimunkaleírások

Burger Katalin nagyon szeretett szabni-varrni, kézimunkálni (kötni, horgolni, hímezni) az 1950-60-as években - ez általánosnak volt mondható akkor a lányok között - de ő le is jegyzett sokmindent egy mindenesfüzetében. Néhány kötésleírás ebből a füzetből:






Szabás-varrás

Frei/Földesi Mária (későbbi Tomor Ferencné, aki meghalt a második világháborúban) komoly szabó-varró képzésben vett részt. Erről megmaradt gyögybetűs milliméter-füzete tanúskodik.





Egy egyszerűbb füzetben látjuk méretvételeit családjáról és ismerőseiről, akiknek varrt.


Biztosan nagyon ügyes volt, korabeli fényképeken nővérével nagyon csinos ruhákban láthatók, amiket  ő varrhatott.



S mennyi le nem jegyzett tudást vittek még valamennyien a sírba! Mert a legfontosabbakat nem kellett leírniuk, azokat nap mint nap gyakorolták, ahogy apáiktól, anyáiktól megtanulták.




Összeáll. Trifonovné Karajz Borbála 2023





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése