2022. július 17., vasárnap

Fekete krónika


Fekete krónika

A Hungaricana és Arcanum Digitális Tudománytár ADT jóvoltából könnyen hozzáférhető és kereshető lett számos helyi és országos újság, időszaki kiadvány. Ezeket, főleg a Zemplén c. lapot böngészgetve összeállítható a falu fekete krónikája: balesetek, szerencsétlenségek, bűntettek, erőszakos halálesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok.

A mi történetünkben a legnagyobb csapások a tűzesetek voltak, ezzel külön bejegyzésben foglalkoztunk. 

Lássuk, mi minden fordult elő az elmúlt 100-120 évben az újsághírek szerint!


1902-ben betörtek Boros József tanító lakásába, de semmi értéket nem találtak, csak egy pipát és két borotvát vittek el.


Zemplén, 1902 augusztus


Öngyilkos lett 1902 augusztusában a 90 éves Dufla Györgyné sz. Bodnár Erzsébet. Egy konyhakéssel vágta el saját nyakát, hogy véget vessen koldulásból tengődő életének, s megszabaduljon menye rossz bánásmódjától. A meny Dufla Andrásné Harda Erzsébet volt.


Zemplén, 1902. augusztus



1909-ben verekedés tört ki egy lakodalomban, Schmidt Flóris és Hauzer Ignác legények elpáholták a hegyesi Ész Józsefet, aki a súlyos sérülésekkel az újhelyi kórházba került.




1924-ben húsmérgezés történt a faluban. Egy lépfenében elpusztult tehén húsát engedéllyel kimérték. A mérgezett hús Velti Jánosnak halálát okozta, két asszonyt pedig az újhelyi kórházban kúráltak ki a mérgezésből.

Zemplén, 1924


1928-ban elgázolt a vonat egy Károlyfalvára kihelyezett elmebeteget, Kalapos Emil nyug. tanítót, aki öngyilkossági szándékkal a vonat elé vetette magát. Az ügyben felelősséget nem állapítottak meg.

 

Magyar jövő, 1928. 05. 06.



1934-ben mustgázmérgezés történt. Az idős Burger László életét ötéves kisunokája mentette meg, aki vele volt, s látva a bajt, segítségért szaladt a faluba. A kis ötéves életmentő unoka Burger János (Bures) volt (1929-2008). A nagyapa még két évig élt ezután (1861-1936)

 
 Zemplén, 1934



1936 januárjában egy báli verekedés gyilkossággal végződött. Az áldozat a 26 éves ifj. Cilli István legényember. Támadói: Fejjel József, fia, Fejjel Ferenc és Bartus József. A gyilkosság eszköze egy vasdorong volt. A verekedést az váltotta ki, hogy a cigány Cillinek húzta. A három támadót letartóztatták, ám csak Fejjel Józsefet ítélték el 8 évi fegyházra, ő mérte a végzetes csapást Cilli István fejére.
Két év múlva újratárgyalták az ügyet, s megállapították, hogy a támadó Cilli volt, aki boroskorsójával fejbekólintotta Fejjelt, mire az a nála lévő vasdoronggal védekezett. Így büntetését 4 évre mérsékelték.                                                    


1937-ben favágás közben a szőlőhegyen Frei Györgyre dőlt a fa, néhány nap múlva belehalt sérüléseibe.





1948-ban Kácsárdon forró lúg okozta egy kétéves kisfiú halálát, miután édesanyja, a tanítóné letette a földre a forrú lúggal teli tálat. A mosás ilyen veszélyeket rejtett még akkoriban, s még a tanítóné sem volt elég elővigyázatos.


Szintén 1948-ban és Kácsárdon történt egy véres kocsmai verekedés, szurkálás egy családi vitát követően baltával és késsel. Az áldozat a 23 éves Kurucz István, az elkövetők sógorai: az Erdélyi család tagjai. Hál'istennek nem végződött halállal a konfliktus.





Az anyakönyvi bejegyzésekből is sok szokatlan halálesetre derül fény, s a közös emlékezet is több esetet megőrzött:

Vízbe fulladt 1887-ben a 19 éves Schmidt Vendel, 1925-ben a 24 éves Schmidt Vendel. Vásárba mentek Patakra a sógórnőjével, s miután eltűnt, egy közeli vízben találták megfulladva.

Kútba esett 1882-ben a 42 éves Hochvárt György, 1887-ben a 9 éves Vinkler István, 1966-ban F. Burger Ignác, Nezáczki Ferenc ("vízbefulladás hátraesés folytán") és Kisgáti Fülöp. A kútba esések egy része nem "véletlen" volt, az öngyilkosságnak az egyik gyakori formája volt a faluban a kútba ugrás.

Égési sebekbe halt bele 1886-ban a 2 éves Schmidt Mária, "véletlen szerencsétlenségbe" 1887-ben egy Valburga nevű 4 éves kislány.

Munkabalesetek
Rák Ignácot 1941-ben 19 évesen a kidőlő fa ütötte agyon,
Ész Józsefet 18 évesen 1955-ben - ahogy akkor mondták - "beszántották" a traktorral, és cserben is hagyhatták, később a nagyapja találta meg, kiállt a bakancsa a földből.
Burger Lászlóra a munkahelyén borult rá a dömper 1960-ban, 21 éves volt.  
Mustgáz ölte meg a pincében Brogli Vendelt 1981-ben, permetszer belélegzése okozta Bartus József halálát 1991-ben.

Felakasztották magukat többen a környező erdőkben, főleg fiatal fiúk: Hochvárt Vendel 1941-ben 19 évesen a Gáton akasztotta fel magát, Rák József 1956-ban szerelmi bánat miatt akasztotta fel magát, mert nem adták hozzá, akit szeretett.

Villám csapta agyon az 51 éves Velti Istvánt 1953-ban egy fa alatt.

Az országúton autó ütött el többeket: 1941-ben a 16 éves Schmidt Józsefet, 1968-ban a 14 éves Frei Flóriánt, vagy autóban, karambolban haltak meg: 1975-ben a 21 éves Velti István, 1978-ban a 20 éves Fischerné Rák Mária. 

Vonat gázolta el 1956-ban Tóth Ferencet, 1973-ban Sz. Frei Józsefet.



A krónika ennél bizonyára bővebb, sok verekedés,, tragédia nem jutott el sajtóhíradásig, az anyakönyvi bejegyzések is sokszor szűkszavúak, talányosak, a közelmúltat személyes érintettségek miatt figyelmen kívül hagytuk, de a bejegyzések mégis adnak egyfajta metszetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése