2022. május 12., csütörtök

Kovács Lajos írása 1947-ből


Kovács Lajos: Falum kulturális helyzete

[Művelődésrajzi adatok Károlyfalváról]

A Szabadművelődési Akadémia részére, 1947

Gépirat, 3 oldal 
Lelőhely Sárospataki Ref. Kollégium









Falum kulturális helyzete


Az emberi test működése csak úgy lehetséges, ha azt kellőleg ellátjuk étellel és itallal. Ezek hiányában a test éhezik és szomjazik. A szellemi élet terén is megvan a szükséglet, ez pedig a magasabb kultúra bírása: ma ezt kellőleg nem adjuk, a szellem éhezik és szomjazik. A közelmúltban ez gyötörte a lelkeket, mert nem lehetett részese olyan kulturáltságnak, mint azt belső énje megkívánta. 

A demokratikus átalakulás, újjászületés hozta csak meg ez éhségnek és szomjúságnak kielégíthetőségét. E vágy kielégítése szempontjából illetőleg céljából alakíttattak át országosan a népiskolák általános iskolákká, kezdték meg működésüket a felnőtt dolgozók különböző iskolái, továbbá a Szabadművelődési Tanácsok széles köröket felvilágosító, ismeretterjesztő tevékenységei. 

A kultúra munkásai, s itt elsősorban a tanárokra és tanítókra kell gondolnunk, az elhangzott "Arccal a vasút felé" jelszót "Arccal a nép felé" értelmezik ma, hiszen belátták, ez az az igazi sínpár, mire át kellett váltani haladásunk vonatát, nehogy egész köznevelésünk holtvágányra jusson. Így fordultunk valamennyien az egyedül helyes irányba, hogy egyrészt megismerjük népünk kultúréhségét, másrészt céltudatosan ki is elégítsük azt. Én is "Arccal a nép felé" fordulok, mikor falumnak, Károlyfalvának kulturális helyzetét lemérem, és ezen túl a jövő feladatait megjelölöm.

A kultúra egyszerű munkásának lenni mindenhol nehéz feladat, de talán kétszeresen enhéz sváb nemzetiségi helyen munkálkodni. Ez a megállapítás nagyrészben csak a múltra vonatkozik, amikor még a német imperialisztikus törekvések a maga céljai számára


erkölcsi és gyakorlati sikerrel járt. Az összefoglaló ünnepélyeken mutatkozott ez meg először, amikor a biztos tudás látszott a hallgatók feleleteiben. Az állattenyésztési tanfolyam gyakorlati haszna is meglátszik már. Több hallgató azóta istállóját, trágyatelepét a tanfolyamon hallott helyes alapelvek figyelembevételével rendezte át, illetve építette meg. 

A régi népművelési könyvtár nagyrészben elpusztult. Abból mindössze 11 kötetet tudtunk megmenteni. Ez nagyon kevésnek bizonyult az olvasás irtánt érdeklódók száma miatt. A Tanács a múlt évben kéréssel fordult a Megyei Tanácshoz, egészítse ki valamennyire ezen könyvtárat. A Megyei Tanács meghallgatta a kérelmet, és 17 népi író művével gyarapította a meglévőket. A 28 kötet is nagyon kevésnek bizonyul, mert a múlt évben 37-en vették kölcsön a könyveket. Jóval több aznban azoknak a száma, akik ténylegesen olvasták is e műveket, mert a könyvtáros tudomásán kívül kézről-kézre adták ezeket és úgy olvasták. 

A dalkultúra megismertetésére és megszerettetésére alakult meg az Énekkar. Ez a múlt években nagyrészben egyházi kánonok és énekek betanulásával, előadásával foglalkozott, de ezáltal is fejlesztette a szép éneklés megbecsülését és élvezését.

A Tanács további munkáját képezte még a nemzeti ünnepek és a szabadművelődési előadások megrendezése. Kiemelkednek ezen ünnepélyek közül október 6.-ának, a köztársaság kimondásának és március 15.-ének megünneplései. Ezeknél különösen arra törekedett a tanács, hogy bemutassa, mennyire idegen a magyar népnek, de a vele együtt élő nemzetiségnek a közelmúlt eszmeáramlatai. Törekedett beláttatni, a demokratikus államforma egyeztethető leginkább össze népünk lelkivilágával, népességének érdekeivel. Az ünnepélyek és előadások így nagy látogatottságnak örvendtek, s arról a hallgatóság mindenkor szellemileg gazdagodva távozott.

Így igyekezett a tanács betölteni hivatását a köznevelés emelése érdekében.


De mivel "Arccal a nép felé" figyeli munkájának hatását, látja, ez még nem elég. Ennél még többre, jobbra van szükség. Ezért akarja jövőbeni tevékenységét kiszélesíteni, kedveltebbé tenni.

Első feladatának tartja a község népiskolájának általános iskolává fejlesztését, hogy az általános kultura fokára emelhesse a gyermekek tudását, mint bármely más község vagy város. Ilyen irányban történtek is már lépések, de a szükséges tanterem és tanszemélyzet hiánya miatt holtpontra jutottak a megbeszélések. Ezt kell legsürgősebben áthidalni, és mihamarabb megindítani az általános iskolát, ha mindjárt fiókiskolaként is.

Másik fontos teendője a Tanácsnak, hogy segédeszközöket használjon fel munkájában. Így szükséges több könyvnek a beszerzése, amit a rendezendő színdarabok bevételéből és a Megyei Tanács támogatásából szerezhet meg. Szükséges gramofon, rádió és vetítő készülék használata is, hogy ezáltal színesebbé, kedveltebbé tehesse előadásait. Ennek minden lehetősége megvan, mert a község villamos hálózattal rendelkezik. Ezek előteremtésére, ha mindjárt kölcsönképpen is, a Megyei Tanácshoz fog kelleni fordulni.

Az Énekkarnak is megvan a további teendője. Meg kell ismertetnie a népi dalokat, hogy azok szép éneklésével élvezetet szerezhessen tagjainak és hallgatóinak. Egy pár dalgyűjteményt kell beszerezni, ami a színielőadások bevételéből szintén megvásárolhatók lennének. Kikölcsönzés útján - azt hiszem - a megyei Tanács is segítséget tudna nyújtani. 

Így látom a múltat, a jelent, és jelölöm meg a jövő feladatait, hogy községünk népénekkultura iránti éhségét és szomjúságát kielégíthessük, továbbá részesévé tegyük a demokratikus életforma művészeti kincseinek.  

                    Károlyfalva, 1947 évi július hó 15.-én

Kovács Lajos
rk. k. tanító



Kovács Lajos falusi fiatalokkal kirándul 1940 k. (a képek középpontjában)


Az első oldalon téves szerzőbejegyzés: Kovács János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése