2020. július 10., péntek

A mi kockaházaink

Petőfi u.

Az 1950-es, méginkább az 1960-as évek építészetére jellemző a falvakban, kisvárosokban, az egész országban a kockaház. A Kádár-kockának is nevezett ház négyzetes, kb. 10x10 m-es alaprajzú, sátortetős épület, utcára néző két szobával, két nagy ablakkal.


Elterjedtségüket segítették a telkekre vonatkozó építkezési előírások, a könnyű engedélyeztetési eljárás, és a korabeli tervezés kezdetlegessége.
A Kádár-korszakban kezdték szegényesnek, elmaradottnak érezni a hagyományos, nyeregtetős, hosszú formájú parasztházakat. Az ember ha van lehetősége, mindig többre, jobbra, korszerűbbre vágyik.  Kovács Lajos a tanító maga írja dolgozatában, már az 1930-as években, hogy "A lakóházon, de a többi melléképületen is nagyon kicsinyek az ablakok, ami bizony elég helytelen. Ezt azonban lassan kezdik belátni, és ma már mind több és több ablakot nagyobbítanak." A hivatalos álláspont szerint is egészségtelenek a kis ablakos, fürdőszoba nélküli, szűkös parasztházak, ahol az egész nagycsalád egy szobában él.

Petőfi u.

Károlyfalván tömegesebben az új építésű utcákban találhatók ilyen épületek, különösen a Petőfi utcán, a Luktában. Az 1950-es években a fiatal családok, akik új házat építettek maguknak, sokan a Luktában tették ezt, s ott új házként már modern kockaházat építettek. Előmozdította ott ennek a formának a terjedését az is, hogy a telkek rövidek voltak, a Hibli alatti vízfolyás nem tette lehetővé a hosszanti terjeszkedést, így szélesebb és rövid telkek alakultak ki. E házakhoz már nemigen építettek nagy gazdasági épületeket, a családfő már nem mezőgazdasággal foglalkozott főfoglalkozásként, hanem bejárt a közeli városba dolgozni a vasúthoz vagy valamelyik nagyüzembe, gyakran a feleség is városi munkát vállalt. A kisállattartás és a veteményeskert azért megmaradt.

Petőfi u.

A főutca régi faluképe is az 1950-es-60-as években változott meg. A Rákosi korszak elmúltával fellélegezve, alig maradt ki ház az átalakításból, korszerűsítésből, mára igazán csak két ház őrzi a régi formáját. A legtöbb felújított ház megmaradt hosszú formájúnak, csapott tetővel, elvesztve magas fehér oromzatát. Különösen azok, amelyek eddigre már hosszában osztott telken álltak, s keskeny udvaruk volt, amit tovább szűkíteni a ház kockásításával nem lehetett, mert állatok még voltak, a szénásszekérnek el kellett férni az udvaron.
Rákóczi u. 5.

Kossuth u. 4.


De a széles telken álló házakat sok esetben már kockaházzá bővítették, meghagyva a hosszanti gazdasági épületeket is, így L alakúvá téve az alaprajzot. Esetenként egyéb melléképületek is megmaradtak, így a házzal átellenben álló nyárikonyha is. Az átépített házakat kívülről színesre kőporozták, egyszerű díszítéssel, leginkább különböző színű (barna, sárga, vörös, szürke) vízszintes sávokkal, csíkokkal, aztán később a felújítottakat már inkább egyszínűre hagyták. A sátortető, amit palával vagy cseréppel fedtek, mutat kis változatosságot: csúcsos vagy csapott formájú, még manzárd is előfordul. Az alaprajza hasonló volt valamennyinek, elől két nagy utcára néző szoba két nagy ablakkal, a hátsó részen előszoba, konyha, spájz és fürdőszoba - ami a régi házakban még nem volt!, mind tágas helyiségek. A kockaházakhoz tornácot már nem ragasztottak, de gyakran verandát építettek a bejárat elé, vagy legalább előtetőt. Az ablakokra spaletta helyett redőnyöket szereltettek sötétítésül. A házak előtti kiskertek megmaradtak, a Luktában még sokkal nagyobbak lettek, mint a főutcán (A hetvenes-nyolcvanas években ezekben mind krizantémok pompáztak).

A felvételek a 2000-es, 2010-es években készültek:


Petőfi u. 4.

Petőfi u. 6.

Petőfi u.10.

Petőfi u.12.

Petőfi u.14.

Petőfi u.

Petőfi u. 16.

Petőfi u. 16.

Petőfi u. 18.


Petőfi u. 20.

Petőfi u. 22.

Petőfi u. 24.

Petőfi u. 26.

Petőfi u. 36.

Petőfi u. 40.

Dózsa Gy. u.


Dózsa Gy. u.

Dózsa Gy. u. 14.

Dózsa György u. 14.

Dózsa Gy. u. 15.

Dózsa Gy. u. 22.

Dózsa Gy. u. 24.

Kisgát dülő 12.

Kisgát dülő 13.
Rákóczi u. 5.

Rákóczi u. 4.


Rákóczi u. 6.

Rákóczi u. 13.

Rákóczi u. 22.

Rákóczi u. 24.

Rákóczi u. 19.

Rákóczi u. 30.

Rákóczi u. 80.

Rákóczi u.

Kossuth u. 3.

Kossuth u. 2.

Kossuth u. 4.

Kossuth u. 12.

Kossuth u. 13.
Kossuth L. u. 15.

Kossuth u. 17.

Kossuth u. 21.


"Márkus István kiváló szociográfus látta és láttatta talán legjobban ennek az átmeneti korszaknak sajátos, „utóparaszti" világát. Azt a társadalmi miliőt, amely neveltetése, habitusa folytán még paraszti, de céljaiban, vágyaiban már kispolgári. A paraszti életet meghatározó önálló gazdálkodás – korlátozott háztáji formában – de a legtöbb faluban még eleven hagyomány volt, ugyanakkor a szülők már nem törekszenek arra, hogy gyereküknek is átadják ezt a tudást. A háztáji ily módon egy olyan jövedelemtermelő stratégia volt, amelynek tényleges célja, hogy a következő nemzedék már kiléphessen a paraszti lét „össztársadalmilag" lenézett világából (szociológiai fogalmakkal élve: rendjéből). Ennek az utóparaszti létformának volt kifejezője a kockaház, illetve a melléképületekkel bővített kockaház." (Tamáska Máté, Somogyi Krisztina https://epiteszforum.hu/a-kockahaz-nosztalgia )



Trifonovné Karajz Borbála, 2020

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése