2017. január 3., kedd

Ablakok

Az egyszerű fehér vagy szépen díszített homlokzatú házakon  elől többnyire két ablak volt, kevés kivétellel, mint pl. Lauber Ignác háromablakos háza. Az udvarra nézően szintén 1-1 ablak van a két szobán  a széles kőfalban.

Az ablakok kicsik, kevés fényt engednek a szobákba. Kovács Lajos  faluról szóló munkájában ezt helyteleníti: "A lakóházon, de a többi melléképületen is nagyon kicsinyek az ablakok, ami bizony elég helytelen. Ezt azonban lassan kezdik belátni, és ma már mind több és több ablakot nagyobbítanak" (1936).







Az ötvenes évek átépítései során a keskeny házak utcai frontjára egy ablakot tesznek, a szélesebb kockaházakra kettő kerül. A kialakult típusok: 




A nagyobb ablaktáblák osztottak, szép formákkal. 
Az apró ablakokat szép kőboltozatok fogták keretbe, s öntött vas spalettákkal védték. A spaletták díszítő motívumai: virág, levél, inda. Fa spaletta is előfordult, melynek vízszintes lapjai mozgathatók voltak.. A kőkeretek faragott díszítései is növénymotívumok: fűzérek, fonatok, levelek, csigavonalak.

     Ráklóczi u. 49. Brogli Andrásné háza

1960 k.




2000-es évek

     
Hoffmann Erzsébet háza lebontva 2000 k.

 



Rákóczi u. 47. Rák Lajosné háza, 2000-es évek

  

    
 


Rákóczi u. 44. sz. Karajz Antal háza, 2022

 


Rákóczi u. 49. Hauser Imre nyárikonyhájának ablaka, 2022

 



Deutsch Márton (Pandák) és Frei János (Brigal) házának vastáblás ablakai az utcára nézően
(1950-es, 1970-es évek)



                                                        1960-as, 1980-as évek, Rák József fa spalettái


A házak átépítésével az ablakok megnagyobbításával a szép ablaktáblákat leszerelték. Ezek – a vasgyűjtés előtt – még egy darabig új alkalmazásba kerülhettek, pld. a tyúkól ajtajaként:   


A vastáblás kis ablakok mellett nagyobb, több szemből álló osztott, szép formájú ablakok is voltak a régi faluban, sok még ma is látható ezek közül.

 



Brogli Vendel ablaka 

Burger Ignác ablaka


 Brogli Vendel ablaka




 Kamra- és ólablakok, azaz inkább szellőzőlyukak

Karajz Mátyás

Földesi VendelFrei Vendel (Zemzák)
 

Karajz Mátyás Karajz Mátyás

M. Rák József Karajz Mátyás







2 megjegyzés:

  1. Alapos és igényesen összeállitott épitészettöténeti anyag Károlyfalva házairol. Szépek a megmaradt régi ablakkeretek es ablakok, érdemes lenne védetté tenni. Jártam ott sokszor gyerekkoromban, édesapám jo barátja volt Burger Jóska bacsi. A feleségére Marika nénire is nagy szeretettel emlekezem vissza. Sajnos már ők is es a szüleim is elhunytak, de az ott élt szorgalmas es jó embereknek az emléke úgy gondolom, hogy örökre megmarad. Mint ahogy azt a csodálatos vidéket sem lehet elfelejteni, bármerre is kerüljön az ember. Köszönöm ezeket az érdekes es alapos irásait.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a megjegyzést, és emlékfelidézést. Sajnos a főutcán egyre több az üresen álló, gazdátlanul maradt ház, s a felújításonál nem jellemző, hogy meghagyják a régi megoldásokat

    VálaszTörlés