2018. november 13., kedd

Búcsúbeszéd

Tisztelt Érsek Úr, gyászoló Papság, kedves Hívek!


A károlyfalvai hívek és a rokonság nevében búcsúzom szülőfalunk Istenhez költözött papjától, főtisztelendő Jaskó László tiszteletbeli kanonok, nyugalmazott plébános úrtól.

Áldott őseink 1751-ben az Úrban bízva, élő hittel érkeztek e földre, és építettek otthont, templomot és művelték a környező földeket. Isten házát egy hőslelkű szent pap, Nepomuki szent János oltalmába helyezték. Ma is köszönetet mondunk az Úr hozzánk való, bennünket a hitben megőrző jóságáért, szentjeink támogatásáért.

Kis falunk családjaiból az Úr sokakat megszólított és hívott, hogy egész életükkel neki szolgáljanak. Hálásak vagyunk az innen sarjadó 12 papi és az 5 szerzetesnővéri hivatásért.



Jaskó László testvérünk szívét 1944-ben egy nyolcgyermekes családban, itt a templom szomszédságában érintette meg az Úr. Gábor bátyját 1955. június 19-én szentelték, őt 1967. június 18-án, amikor papszentelésén, majd primíciáján vele örült a falu apraja és nagyja.

Arra vállalkozott papi jelmondata szerint, hogy „Mindenkinek mindene legye, hogy mindenkit megmentsen” (1 Kor 9/22). Minden nap, egy életen át valami nagyon szépet tett Istenért, a rábízott nyájért. Időnként hazalátogatott, szívén hordozta templomunkat. Mindig jólesett a vele való találkozás.

2017-ben templomunk búcsúján együtt ünnepeltük papszentelése 50. évfordulóját. Azt kívántuk, Isten aranyozza be életét. Érzékeltük lelkének gazdagságát, ugyanakkor testének gyengülését. 
Néhány hete itt járt a templomban és a temetőben, azt kérte, hogyha meghal, paptestvére mellé temessük. Egy kis idő telt el azóta, és ma újra együtt vagyunk, a szív és a lélek tájain, az örök Főpap, Krisztus köt össze minket az eucharisztikus áldozatban.

 

Kedves Kanonok Úr, kedves testvérünk!

Innét az Isten házából imádságos szeretettel búcsúzunk tőled, testvéred, elhunyt testvéreid családtagjai és valamennyi rokonod nevében is. Kis falunk elhunyt papjaival és híveivel együtt adja meg neked az Úr a mennyei boldogságot! Imádkozz értünk! Nyugodj békében!

Károlyfalva. 2018. november 6.




(Elmondta Tóth Mihályné, a Károlyfalvi Egyházközség világi elnöke)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése