2016. december 9., péntek

Viselettörténet Károlyfalván a 20. század folyamán 6. Öregasszonyok



Viselettörténet Károlyfalván a 20. század folyamán




A falu lakói svábok, az 1750-es években települtek a később Károlyfalvának nevezett helyre a sárospataki határban. Fotók, amelyek alapján viseletük rekonstruálható, csak a 20. század folyamán készültek a falu lakóiról. Azonban feltételezhető, hogy a 20. század eleji viselet nem sokban különbözhetett a 19. századitól, hisz az életmód, életforma is csak lassan változott. Nyelvüket is őrizték, s feltehetően ruházatukban is ragaszkodtak a hagyományos, Fekete-erdő vidékéről hozott sváb viselethez. A változás, teljes átalakulás a 20. század folyamán ment végbe fokozatosan. Ennek elemeit veszem számba, korosztályonként, nemenként, főleg a családoknál fellelhető fényképanyagra, s személyes emlékezésekre támaszkodva.



Öregasszonyok


Az ötvenes években még a régi kétrészes viseletben, a hatvanas években már egészruhában, de mindig feketében. Ez a hetvenes évektől kezdett megváltozni, fekete ruhás öregasszonyt ma már nem is látni, a kendőhöz sem ragaszkodnak, s többen a templomba is retiküllel jönnek. (S az öregasszony megnevezést is – lehet -, visszautasítanák.) 
A fekete viseletet valószínűleg a szegénység és praktikum alakította ki, idősebb korban egyre több lett a gyászolnivaló halottjuk, egyik gyász érte a másikat, egyszerűbb és olcsóbb volt az állandó fekete viselet. Már ötven éves asszonyok is feketébe jártak, s nem gondolták, hogy még fiatalok lennének hozzá. Legtöbben bölcs derűvel, természetesen, sőt méltósággal, tekintéllyel viselték öregségüket.
A kétrészes viselet: bő szoknya csinosított derekú blúzzal, kis díszítésekkel (holl, ránc, hajtás) kifejezetten csinos és előnyös volt mindenféle alkatra. A kötény is csak csinosabbá tette a későbbi egyszerűbb, nem feltétlenül fekete egészruhákat. Télen meleg haraszkendőt hordtak, a kabát későbbi viselet. Gyakori a kötött mellény. 
 
     
  
       Ismeretlen asszonyok szüreten a Gergelyhegyen 1930-as évek  



 
Papszülők fiaik primíciáján, első szentmiséje ünneplésén 1950-es évek
Brogli Ferencné, Deutsch Ferencné 1952, Burger Györgyné, ? 1955


Régi csinos felsők (hétköznapi és ünnepi) a 2005-ös kézimunkakiállításon 



 
Rendes Mártonné férjével téli lakodalmi menetben 1956
Szellőzik a régi haraszkendő, 2016


  
Hauser Ignácné Schmiedt Zsuzsanna 1952, Rák Mártonné Hauser Katalin, Hochvárt Józsefné Csopák Mari néni 1950-es évek
    
  
Deutsch Flóriánné Maktus néni hétköznapi és ünnepi viseletben, 1960-as évek


 
Brogli Györgyné Mari néni) szüreten, 1960-as évek, és ünneplőben unokával, 1970-es évek


1990-es évek


Elől Rák Jánosné. Jönnek a litániára


Burger Mária nagymamájával és édesanyjával 

, Brogli Andrásné, Rák Mártonné, Nezáczki Ignácné vasárnap délután

Bartus Istvánné és Rák Lajosné disznóölésen


összeáll. Trifonovné Karajz Borbála

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése