2016. március 2., szerda

Hauser György


Hauser György

1962. november 3-án született


Édesapja Hauser Ignác, édesanyja Brogli Magdolna

A károlyfalvai iskolában végeztem az első négy osztályt. Brogli Vendelné tanított mind a négy osztályban, mi 10-en voltunk egykorúak. Két osztály volt együtt az 1-3. és a 2-4. osztály. Az egyiknek önálló (csendes) tanulás volt, a másiknak pedig „hangos óra". 
Az alsótagozatban ennek „ellenére" nagyon jó alapot kaptunk, amivel a felső tagozaton a városi iskolában semmi hátrányunk nem volt. Ebben nagy része volt a tanító néninek. Akikkel egy osztályba jártam, azok közül ketten maradtak a faluban, a többiek elkerültek az ország különböző részébe.


Hauser György Hauser György

Korán kapcsolatba kerültem az ifjúsági mozgalommal. Nekünk a KISZ „politikamentes" volt. A fiatalok kulturális és sporttevékenységének szervezéséhez adott egyfajta keretet. Szüret alkalmával felvonulásokat rendeztünk, búcsúkor bálokat szerveztünk. A szilvesztert is együtt ünnepeltük, sőt a téli időszakban színdarabokat tanultunk be, melyeket magunk rendeztünk.
A sportban mindig központi szerepe volt a focinak. Az ún. Falusi Kupa meccsek a vasárnap délutánok fő eseménye volt. A mi korosztályunknál sokkal eredményesebbek voltak a tőlünk néhány évvel idősebbek, mint például a Bartus Imre, Brogli Laci, Czili Marci, a két Hauser József (Csöpi és Massza), Rák Lajos, de mindenkit nem tudok felsorolni. Ünnepeken, elsősorban búcsúkor nősök és nőtlenek derbi volt régebben mindig. Az örökös edzőt is meg kell említeni, akit mindenki Cujunak ismer.
2005 pünkösdFalunap 2008

A Kisebbségi Önkormányzat munkájába 1989-ben kapcsolódtam be. Fontosnak tartom, hogy önálló önkormányzat működjön a faluban. A sátoraljaújhelyi önkormányzattal a viszony nem rossz, de nem is lehet túlságosan jónak nevezni. Véleményem szerint az önkormányzat nem költ eleget a falura. Például a járda rossz állapotban van, az árokrendszer katasztrofális, mellékutak állapota is rossz.
A közbirtokossághoz tartozó házzal a Kisebbségi Önkormányzatnak lennének tervei. Ebben a házban - ami szerintem életveszélyes - még két család lakik jelenleg, akiket máshol kellene elhelyezni. Ha kiürülne a ház, akkor azt le kellene bontani, s helyére egy teret, szabadtéri színpadot, tehát egy szabadidő központot szeretnénk létrehozni.*
Szüreti felvonulás 2005Szüreti felvonulás 2005

(in. Carolfalve Karlsdorf Károlyfalva / alkotószerk. Hauser Zoltán. – 2001. p. 242.)



*A szabadtéri színpad 2004 nyarán elkészült.

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése