2023. július 31., hétfő

Díszített házak


 Díszített elejű házak

A 20. század első felében az újonnan épített vagy átalakított házak már felhagytak a régi fehér, egyenes oromzatos parasztház-formával, s alkalmazkodva  a változó idők divatjához, elől csapott tetősek lettek, pala vagy cseréptetővel,  a ház homlokzata pedig a meszelt fehér helyett színezett, gazdagon díszített lett. Ehhez járult a dufartos (kerített) tornác az utcára néző könyöklővel.


Néhány házon még tanulmányozhatjuk a díszítéseket, másokra emlékezhetünk gyerekkorunkból, megint másokról csak régi fotókról látjuk, sejtjük, hogy szép díszített eleje volt. 


Ma is ilyen állapotban van a felvégen néhai Burger Ignác háza.

Állandó elemei e díszítéseknek az oszlopok. Ezen a házon kétoldalt és középen van klasszikus formájú, hosszanti vonalakkal, bordázással kialakított oszlop - lizéna - szépen formázott oszlopfőkkel, s ilyenek keretezik a két ablakot és a könyöklő két oldalát is. A könyöklő mellettiek már részben lekoptak.  Az ablakok ill. a könyöklő tetején félköríves díszítés, benne növényi ornamentikával, az ablakok alatt geometrikus, négyzetes díszítés. 




A ház már nem az eredeti tulajdonosoké s jelenleg lakatlan, az új tulajdonos talán még nem döntötte el, mit szándékozik tenni a házzal. Jó lenne, hogy ha sor kerül a felújításra, megőrizné ezeket a szép formákat.


Az utcai járókelők előtt részben rejtekezik egy egyszerű, szép oszlopokkal díszített homlokzat, mert udvari belső ház: Frei Tivadar Alberté ill. özvegyéé, Veronkáé. A díszítések valaha gazdagabbak lehettek, a megmaradt oszlopokat azonban szépen felújították, a fehér-zöld színezés is tetszetős. A dufartos tornácot, mint sok más esetben is, beépítették, ezzel nagyobbítva a lakás belterületét. Ezeknek a házaknak a lábazata általában egyenletesre faragott kővekkel van kirakva, így védve a gyorsabb lepusztulástól.





Fénykorában a fenti ház is olyan gazdagon díszített lehetett, mint néhai Brogli Vendel háza a Dózsa György út elején, amelyet a német kisebbségi önkormányzat alakított egyszerű sima fehér felületűre az utóbbi években. Az oszlopok kialakítása ugyanis teljesen azonos, ugyanaz lehetett a kőművesmester.


A hosszanti bordázással kialakított oszlopok (lizénák) talapzattal rendelkeznek, s lépcsőzetes párkányokkal kialakított oszlopfőkkel, bennük kör alakú, másra színezett díszítéssel. Az ablakok felett "díszítősorok" azonos színű kis körökkel és zsinórmintával, alattuk párkány, azt már azonban nem láthattuk, mert lekopott.
Mindegyik házon az akkor divatos kis, bár az előző kőkeretesnél már nagyobb, háromosztatú ablakok.


Ugyancsak az utóbbi években alakították át egyszerű sima felületűvé a hajdani Hochvárt/Magasvári család tulajdonában lévő, újtelepi házat. A fentiekben már megismert forma, három oszloppal, dufarttal, oszlopokkal övezett könyöklővel. Itt az ablakok mellett már nincsenek oszlopok, illetve egyszerűbb keretezést kaptak  a homlokzat keskenyebb volta miatt. Az ablapárkány alatt fogazott geometrikus díszítés, felette kerekebb formákból alkotott egyenes díszítősor. 


Ez is nagyon szép volt!


Régi fotókon láthatjuk, hogy a főutcai 50. sz. háznak milyen szép eleje volt.

Ennek a háznak nagyon sok lakója volt, a kép készültekor, 1957-ben a kép közepén látható Butkai András, cipész. Itt az oszlopok stílizáltabbak, jelzésszerűek, az ablakok keretezése is, középen kereszt van formázva, s fönt az eresz alatt egyszerű díszítő motívumok. Tetszetős, mutatós volt, hogy milyen színű, az a fekete-fehér képről nem derül ki. A csoport mögötti földkupac jelzi, hogy éppen felújítás/átalakítás alatt vannak/voltak, s ez lesz a felső szomszédban is, az udvaron már ott is ott a homokkupac.


Még az 1970-es-80-as évek szüreti felvonulásain megörökített utcaképeken is láthatunk mára már megváltozott, akkor még hasonló díszített házakat.

Hauser Ignácék háza a felvégen az 1970-es években

Burger Mariskáék háza 1982-ben. Erről a házról tudjuk, hogy az 1920-as évek végén újonnan épült, amikor is Burger János megnősült, s a telket hosszában kettéosztották a bátyjával, Istvánnal.

Csak az oszloppal díszített sarok látszik Hauser András házából az 1970-es évekbeli szakadt felvételen


Az alábbi 1935-ös felvételrészleten látszik Hochvárt József háza (Koritár-ház) a faluközépen - ez is szép, oszlopokkal díszített ház volt fénykorában. (Az utcaképet, melynek részletét látjuk, Nevelős Ágoston, Nevelős Adolf tanító unokája készítette.)



Az 1964-es lakodalmi menet fotójáról csak sejteni lehet, hogy Brogli Flórián (Monáj) háza is - ami előtt már elhaladt a pár - díszített homlokzatú lehetett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése