2023. július 6., csütörtök

Csajka család

 

Csajka István plébános családja

A sátoraljaújhelyi Csajka János és Hot? Ploth? Julia 1857-ben, Újhelyben született János fia a közeli Károlyfalvára nősült, a 20 éves Bekker Teréziát vette feleségül. Terézia Bekker Márta leányanya törvénytelen gyermeke volt.

Bekker Márta születését nem találtuk a károlyfalvi anyakönyvben, de Bekkerek már a kezdetektől jelen vannak a falu életében, bár a legenda szerinti 16 betelepülő család között nincsenek. A következő években/évtizedekben költözhettek a faluba, az első említés az anyakönyvben 1787-ből való, az 50 éves, tehát még Németországban született Bekker János haláláról szól. A 19. század folyamán 28 Bekker nevű személy fordul elő károlyfalvikánt a pataki anyakönyvekben. 

Bekker Mártának leányanyaként 3 leánya született az 1860-as években: Terézia 1862-ben Mária 1865-ben, Zsuzsanna 1868-ban, ő csak két hónapot élt. Mindháromnak Burger János volt a keresztapja. 

A 21 éves Terézia tehát 1884 január 13-án, vasárnapi napon férjhez ment az újhelyi 26 éves Csajka Jánoshoz, aki napszámosmunkát végzett a faluban. Esküvői tanúik: Burger János és Hochvárt Antal földművesek voltak. Lakhelyük a 7. sz. ház (ez a mai Zsindelyes-ház). 

Még  az év szeptemberében megszületik kisfiúk, az első Jánoska. Csak négy napot él. Apját az anyakönyv közrendű napszámosként jegyzi be. 



Egy év múlva, 1885 nov. 12-én második kisfiúk születik, őt is Jánosnak keresztelik. Az apa foglalkozása ekkor már vincellér. A szülőpár fiatalon hal meg a következő években, Terézia 1890-ben már mint Csajka János özvegye. Még csak 26 éves volt. A halotti anyakönyvben napszámosnőként jegyezték be. A halál okát egyiküknél sem rögzítették.

A kisfiút nem tudjuk, hogy ki nevelte fel, de megnősült és párjával a faluban élt. A felesége az 1893-as születésű Kanyog Teréz lett. Az ő története is elég homályos, amint nevének írásmódja is. Az anyakönyvekben írják Kanyáknak, Kanyognak, a sírkövén: Kanyó. Hercegkúton született, apja a tolcsvai születésű Kanyog István, aki cseléd volt Károlyfalván, s 27 évesen özvegyként vette feleségül a 35 éves, háromszorosan  megesett Hochvárt Valburgát. (Hogy be tudjuk azonosítani, leányanyaként az ő fia volt Hochvárt István, akire az idősebbek Csingalló ragadványnéven emlékezhetnek, Májer Katalinnak, Rudi nánának a férje.) Valószínűleg cselédkedtek Hercegkúton, amikor Teréz megszületett. Aztán visszatértek a faluba, mert következő lányuk, Kanyog Mária 1895-ben már a faluban született. (Mária később Hochvárt/Magyasvári Gyula felesége lett.)

De térjünk vissza a Csajka János-Kanyog Teréz párhoz. 1909-ben volt az esküvő, tanúik id. Deutsch Márton és Lauber István voltak.
5 gyermekük született, elég nagy korkülönbséggel.

Istvánka 1910-ben született, s 1913-ban tüdőgyulladásban meg is halt. A másodszülött Antal az egy hónapot sem érte meg, egy napon halt meg a bátyjával.
Mária 1914-ben, István 1920-ban, Antal 1930-ban született.

Kanyog Teréz 1951-ben halt meg 57 évesen, férje, János 1974-ben, 88 évesen.

Csajka Jánosról hallottunk olyan emlékezést, hogy vincellér volt a környéken, s úgy nősült be a faluba. Az anyakönyvi bejegyzések mást mutatnak, a hallott emlékek, információk róla és az apjáról valószínűleg összemosódtak, mert ez inkább az apjára igaz, rá sem teljesen, mert már benősülése után lett belőle vincellér.


Mária  – Csajka Manyu – nem ment férjhez, de 19 évesen, 1933-ban született egy fia, Béla.
1930 k. egy szüreti felvonuláson készült csoportképen láthatjuk.

                                
                                          Csajka Mária és fia, Csajka Béla


István tanult ember lett, katolikus pap.
A családi legenda szerint miután az iskolában sokat legénykedett, helytelenkedett, az apja nyáron beállította kaszálni. - Na fiam, vagy tanulsz, vagy életed végéig ezt fogod csinálni. A fiú döntött. 1944 decemberében itthon tartózkodott, mint kispap, ő temetett el több, környéken meghalt katonát.
1945-ben szentelték fel. Segédlelkészként működött Hernádkércsen, Szerencsen és Tarcalon. Plébánoshelyettes lett 1956-tól Szemerén, majd Forrón és Mérán volt plébános. Fiatalon, 45 évesen halt meg az országúton motorbalesetben, 1965-ben. Hívei nagyon megsiratták. Itthon, a károlyfalvi temetőben nyugszik.

 


Antal 1930-ban született, sokáig agglegény volt, majd a sárospataki egy gyermekes Hegedűs Margitot vette feleségül. Margit lakott legtovább a házban. Legelőször Margit fia, Juhász Károly halt meg áramütéstől 22 évesen 1976-ban, majd Tóni 1986-ban, 56 évesen, nővére, Manyu 1990-ben 76 évesen, végül Margit 2007-ben. Ekkor vált eladóvá a kihalt ház.

   
     Csajka Antalné Hegedűs Margit és fia, Juhász Károly


Sírjaik a károlyfalvi temetőben

 

 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése