Szüreti képek
az 1970-es évekből a Hosszúhágóról, a Vérmányból, a Gergely-hegyről és a Gátról
Tehenes szekérrel mentünk szüretelni, a szekérre állított hordókkal. A gyerekek a hordókban álltak az utazás alatt. Eljött - a szőlő és a termés nagyságától függően – a tágabb család, a rokonság is, vödröt, kést mindenki hozott magával. A háziasszony batyuban vitte az elemózsiát: az előre megsütött bélest, és sütni való szalonnát, kolbászt, hozzá hagymát, kenyeret. Az ebédet ugyanis hagyományosan szalonnasütéssel oldották meg. Finom volt, a környezetbe illő, a háziasszonyt is megkímélte az előző nagy készülődéstől, úgyis volt elég dolog, és az egész munkának-napnak jó kirándulás, vidám családi esemény-jelleget is adott.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A. Burger Józsefék, a Bástyán-család szüretjei, 1960-as évek
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karajzék szüretjei 1970-es évek
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaskóék szüretelnek, 1960-as évek
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deutschék (Lénukáék) szüretje
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Winklerék szüretelnek a Gáton
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Tóth család szüretel
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burgerék (Szlivkusék) szüretelnek a Gáton 1958-ban. A puttonyos Burger László
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brogli Györgyék (Hurkásék) szüretjei az 1960-as években. Visszatérő vendég testvére, Brogli Ferenc pap és pesti ismerősei, valamint Hoffmann János, károlyfalvi plébános. Ő ott van Szlivkusék és Jaskóék szüreti képein is.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szüret Cujuéknál, a Rák és a Velti család
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karajz Antiék, 2000-es évek
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalánék szüretelnek, 2011
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A szőlő feldolgozása aztán otthon történt a kamrában, délután ill. este, éjszaka. Régebben taposták, később darálták a szőlőt, ezután préselték, sajtolták. Az eszközök minden családnak megvoltak. A must egy részét igyekeztek eladni, a többit meghagyták a borospincékben, annyit, hogy kitartson jövő szüretig, vagy elég legyen lakodalomra is, ha számították ilyesmire az év folyamán. A szép szőlő egy részét, amit szedtek külön, odaajándékozták a segítőknek, a más részét madzagra kötve felakasztották az elsőházba, a spájzba vagy a kamarába a gerendára, vagy lerakták újságpapírra a padláson.
A szőlőművelés, borkészítés tudományát őseink még a Rajna vidékéről hozták magukkal, és nemzedékről nemzedékre adták tovább. Itt, a Tokaj-hegyalján a legjobb körülményekre találtak, az itt termett bor a legfinomabb tokaji borok közé tartozik.
Manapság a régi karós szőlőket már odahagyták, új nagy táblákban huzalos szőlőművelés folyik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése