2023. január 16., hétfő

Földesi Vendelné


Földesi Vendelné Májer Katalin élete

álljon itt sok-sok sorstársa, a nehéz életű parasztasszonyoké helyett is.


A család gyökerei Trauczonfalvára nyúlnak, nagyapja, Májer Mihály Trauczonról nősült a faluba 1857-ben, Hermli Máriát vette feleségül.
Az ő fiúk, Májer György Hercegkútról hozott feleséget, Kerchner Máriát, 1881-ben volt a lakodalmuk Hercegkúton.
Károlyfalván a falu közepén laktak, a nyugati oldalban, 5 gyermekük született: három fiú: Ferenc, György és János, és két leány: Katalin, s az ő húga, Mária, aki három hónaposan meghalt.


A porta az 1866-os falutérképen

Katalin 1891 november 12-én született. Fívérei közül Józsefből mozdonyvezető lett Sárospatakon, Jánosról nem tudunk, de Ferenc és György nagyon ambiciózusak, törekvők voltak: Ferenc Patakra nősült (utóbb Varsányira változtatta a nevét), s a város gazdasági és közéletében elismert személyiség volt, György a faluban gazdálkodott, több alkalommal szerencsésen megjárta Amerikát, tekintélyes gazda volt.

Katalin 1910 k. Lauber Istvánhoz ment feleségül, aki 1885 dec. 26-án született. Egy leányuk és két fiúk lett: Rozália (1911), István (1912), Márton (1914). A kislány 4 évesen tüdőgyulladásban meghalt.  A fiatal apát behívták katonának az első világháborúba, ott vesztette életét 1915. január 7-én, 30 évesen, a galíciai Bzeskóban halt meg tifuszban, ott van a sírja az első világháborús temetőben. 

Az özvegy fiatalasszony 1919-ben újra férjhez ment, az 1886-os születésű Frei Vendelhez, aki szintén részese volt az 1. világháborúnak, de nem lett áldozata, csak rokkantja: ellőtték a lábát, és további életében mankóval közlekedett. A hadirokkant fiatalember és a háborús özvegyasszony Katalinék kétlakásos portáján, az első lakásban éltek a félárvákkal. Az új házasságban is három gyermek született, két leány és egy fiú: Katalin (1919), Mária (1921) és Vendel (1924). A házaspár gazdálkodott és piacozott, gürcölt a földeken, mindent amit lehetett a termények, állati termékek közül,  pénzzé téve az újhelyi piacon. 

Arat a család az 1930-as években

Életükbe a 2. világháború, ha lehet, még durvábban szólt bele, mint az első. 1941-ben Frei Vendelt ki akarták telepíteni, mint németet, ekkor magyarosították Frei-ről Földesire a nevüket, hogy maradhassanak, s a családfő kaphassa tovább a hadirokkant-nyugdíjat. Katalin első házasságából származó gyermekei ekkorra felnőttkorba értek, családot alapítottak. Elsőszülött István fiát behívták a háborúba, ahol orosz hadifogságba esett, s még 1942-ben, (ő is 30 éves korában) meghalt, felesége egy kislánnyal maradt özvegyen. (Ők ragadványnevükön Lédi Rózi és Lédi Mari.)

Leányai is felnőttsorba értek, s férjhez mentek a háború éveiben, Máriának 1944-ben kisfia is született. A falut 1944 decemberében érte el a front, a román hadsereg bombázta a falut ill. az itt lévő magyar hadállást. A főhadiszállás ill. a tábori konyha az ő házukkal szemközti házban volt elhelyezve; ezt előzőleg felderítve, főképp ezt a környéket, a falu közepét bombázták a románok. Több katona és falusi lakó is áldozatul esett, köztük a fiatal anya, Mária is. Amint a szobában szoptatott, az ajtón berepülő golyó keresztülment a combján, s a csecsemőt is súrolva, a pólyában állt meg. Máriát a kassai kórházba vitték, s a kórházba szállítás közben halt meg.  
Földesi Mária esküvői csoportképe, mellette szülei
 

Az első házasságból született Márton-fiú Újhelybe nősült, onnan gyakran jöttek a nagymamához nyaralni az unokák, Gyöngyi és Istvánka. A legszegényebb ötvenes években, 1953-ban váratlan tragédia történt, a hatéves kisfiú hírtelen egy reggelre meghalt. Az a szóbeszéd járta a faluban, hogy este tejfeleskenyeret kért a nagyanyjától, de nem kapott, mert a tejfel a másnapi piacra volt előkészítve. A gyerek reggelre meghalt, itt temették el a temetőben. A halál okaként szervi szívbajt állapítottak meg, s valóban a kisfiú szívbeteg volt, mégis okozhatott lelkiismeretfurdalást a nagymamában a történet - amit aztán a falu szája felnagyított -,  azontúl, hogy nagy tragédia volt, a gyermekhalandóság ekkoriban már nem volt olyan sűrű. És ráláthatunk benne a régi világ kegyetlen szegénységére is, ami az embereket is megkeményítette.




A több embernek való tragédiát megélt asszony - elvesztette természetes halállal a kislányát és az unokáját, a világháborúk következtében férjét, fiát, leányát - 1959-ben, 68 évesen halt meg.


Földesi Vendelné Májer Katalin az otthoni ravatalon

Síremlékük a károlyfalvi temetőben



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése