2016. február 2., kedd

Termelőszövetkezet 1965

Károlyfalván bizakodók az emberek 


Neue Zeitung 1965/9. p. 7.
Bodnár István cikke



Károlyfalva egy kis falu 600 lakossal B-A-Z megyében.
A régebbi időkben Károlyfalva Sárospatak és Sátoraljaújhely  fontos élelmiszertermelő forrása volt (tej, vaj, túró). A károlyfalvi tejnek és citromsárga túrónak a híre távoli vidékekre is eljutott.

A második világháború után szinte minden elpusztult. Alig maradt tehén a faluban. A maradékot is be kellett szolgáltatni. A felszabadulás után a parasztok Károlyfalván a környező falvakból felvásárolták a legjobban tejelő teheneket, és így 1950-ben több mint 100 tejelő tehén volt, bár a további szaporulat nem volt olyan sikeres, mint az előző időkben. Az utóbbi két évben az időjárás nem kedvezett a szarvasmarhatartás továbbfejlődésének. Korábban évente 2-szer-3-szor tudtak kaszálni, de a szárazság miatt ez most nem sikerült. Az emberek nagyon igyekeztek, de a rövid és száraz nyár miatt kevés szénát tudtak betakarítani. A téesztagok 40-60 évesek. A fiatalok többsége a városban keresett munkát. Az öregek az erdőben szedtek leveleket az állatoknak a hiányzó széna pótlására. Az állatállomány 580-ra csökkent. A gyenge minőségű földek miatt felhagytak az állattartással, és kertészettel, szőlőtermesztéssel is foglalkoztak.


Az elmúlt hetekben a károlyfalvi és a sátoraljaújhelyi téesz „Új Erő” néven egyesült. Az új téeszben egyesült Alsó- és Felsőberecki, Széphalom és Rudabányácska. Ebben a téeszben az emberek évek óta 40 forintos munkaegységgel dolgoznak. A téesz 60 hektáron szőlő szakcsoportot is alapít. A Hegyalja aranyával: a furminttal és a hárslevelűvel, a legelő-, rét- és erdőgazdálkodással Sátoraljaújhely és Sárospatak megújult éléskamrája lehet Károlyfalva.


A téesz-paraszt Deutsch Márton véleménye erről a tervről: - Végre azt csináljuk, amit a mi falunk a legjobban tud, amihez a legjobban értünk.

Bartus Mária háziszárnyasok tenyésztésével foglalkozik: - Reméljük, hogy ezzel az együttműködéssel hosszútávú és jól működő közösséget fog létrehozni a téesz.




- Mi számítunk minden fiatal és idős emberre – mondja Brogli Vendel, az elnök. – Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok itt maradjanak a faluban, és ne vándoroljanak el. Felkészültünk, hogy továbbképezzük őket, mint szakmunkásokat. Így a sok fiatal lány és fiú a faluban marad, mint állattenyésztő, borász, csirketenyésztő. Meg akarjuk fiatalítani a tagságot.


Hochvart Vendel – az egyik legjobb traktoros és felesége, Julianna, az egyik legszorgalmasabb női tag –
 azon fiatalok közé tartoznak, akik aktívan segítik a közös gazdaság fejlesztését.

                                                                                                                                 Ford. Vona János


Megjelent: Neue Zeitung 1965/9. p. 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése