2020. október 18., vasárnap

Vaskeresztek a temetőben




Vaskeresztek is kifejezetten a régi temetőrészeken vannak (A, B, és C, D felső sávja). 

A legszebb a Velti István és Rajz Rozália sírját jelző öntöttvas kereszt, ők valószínűleg az 1940-es években haltak meg. A dupla vonalból formázott kereszt közét sűrű virág-, inda- és levélminta díszíti és tölti ki, tengelyében papírtekercsen INRI felirat, talapzatán három angyalkafej, a középső szárnyas.







Valószínűleg elhunyt gyermekeknek állíttatták a következő típust, mely világosszürke színű.  Ez is virágdíszítésű (tulipán), feszület van rajta, a tengelyében INRI felirat, s a keresztcsúcsokon három angyalka fej

                   

Az 1940-es években meghalt kis Cilli Éva fejfája

Az 1960-as években meghalt Frei Mária és Istvánka testvérek fejfája
  

Később sírkövet kapott elhunyt korábbi díszes névtáblájú keresztjét a sírkő mögé állítva őrzik kegyelettel.


Több egyszerűbb vaskereszt áll, melyet ügyesebb hozzátartozók vagy vasmunkások készíthettek, némi, a kerítésekre jellemző hajlított díszítésekkel, vagy még egyszerűbben, a keresztet megformázva, de szinte minden esetben névtáblával ellátva, bár nagy részükről a felirat már lekopott.

 


Godó Béluka fejfája 

 

 


Van néhány vaskerítéssel körbeszegett sírhalom is, ezekhez is fémkereszt tartozik.

 

Az egyszerűbb sírjellel jelölt sírok fejrészéhez sokszor fát vagy méginkább bukszust ültettek, ez volt károlyfalvi temető szép jellegzetessége, a bukszussal teli temető. Ezek nagy része sajnos a pár évvel ezelőtti országos bukszusvészben elpusztult, ezeket kivágták. Így történt ez az alábbi dupla vaskeresztes sírral is:

 

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése