2017. október 2., hétfő

Keresztek



A faluban és határában hat útszéli kereszt áll. 


Az útszéli keresztek a népi vallásosság tárgyi emlékei.
Általában egy-egy tehetősebb család állíttatta őket vagy valamely alkalomból, köszönetképpen, valaminek emlékére vagy egyszerűen Isten dicsőségére, megörökítve rajta természetesen saját nevüket is, jelezve a család rangját és buzgó vallásosságát.
A keresztek a négy égtáj felől ölelik körbe a falut.









1.
A Bányácski úton Soós Györgyné kertjében közvetlenül az út szélén 1922-ben a ház lakói:
Soós György és neje Rilyák Mária állíttatott kőkeresztet "Isten dicsőségére", pléhkrisztussal (görög Krisztussal).
Krisztus lábánál koponya, csonttal; tetején Zs. K. (Zsidók királya) felirat.
Az útról nézve a fenyő által részben takarásban áll. Igazából a falu külterületén kívül van, de lakói falusi kötődése miatt a magunkénak érezzük.


 

 A felvételek 2004-ben készültek


2.
1947-ben a II. világháború után "A háború borzalmaitól ments meg uram minket" felirattal állíttatta a bányácski út mentén, a Hosszúföldön álló vaskeresztet Brogli Ignác (Pokoly Náci bácsi) és neje Rák Zsuzsanna. A nehéz években Brogli Ignác volt a falu bírója, a falut ért sok veszteséget kellett vezetőként átélnie. Az ő idejére esett a Stark család deportálása is.
Vaskereszt vaskrisztussal, két angyallal, kőtalapzattal, kovácsoltvas kerítéssel - a falutól északra.

  

A Kazinczy Múzeum felvétele

 


Brogli Ignác (1900-1978) és Rák Zsuzsanna (1901-1978), a kereszt állítói



Régebbi képeken a Hosszúföldön kőkereszt állt. Brogli László szerint - a családi emlékezetre  hagyatkozva - az emlékkereszt eredetileg ez a kőkereszt volt, az ő édesapja, id. Brogli Ignác fia cserélte állagromlás után vaskeresztre.


3.
1955-ben az Ástékban a Bekötő út mentén állíttatott kőkeresztet "Isten dicsőségére" Burger István és testvére Burger János.
A kereszt felirata:
Áldott az én Uram Istenem, szeretetem és menedékem, védőpaisom... akiben bízom
A falutól keletre fekvő kereszt alacsony vaskerítéssel körbe van kerítve.

 


 

 
Burger István (1888-1968) és Burger János (1899-1979), testvérek, a kereszt állítói



4.
Szintén 1955-ben a falu közepén, Templomkertben újíttatta fel vagy állíttatott "Isten dicsőségére" a meglévő helyett másik keresztet Frei Márton és felesége: Brogli Katalin. (Ragadványnevén: Gúnár Marci).
Az eredetit nem tudni, hogy mikor és ki állíttatta, de fényképek tanúsága szerint 1955 előtt is állt kereszt a templom mellett. Brogli János bíró a 19. sz. végi feljegyzéseiben nem tesz említést templomkereszt állításról, tehát 1898 (az ő utolsó bejegyzése) után kellett, hogy történjen.
Inkább felújítás történhetett, mert az új kereszt teljesen megegyezőnek látszik az előzővel, s mivel a felirat nem szól másról, lehet, hogy elődjét is a Frei-Brogli házaspár vagy az ő családjuk állíttatta.
A kereszt mottófelirata: Jézusom, bízom benned



  

Brogli Katalin (1903-1990) és Frei Márton (1907-1969), a kereszt állítói/felújítói





5.
Szintén 1955-ben a Ficckúton, földjük útszéli részén állíttatott keresztet Brogli György (Hurkás Gyuri bácsi) és felesége Deutsch Mária. A  házaspár mély vallásossága ezen túl is sok mindenben megnyilvánult. Gyuri bácsi a képviselőtestület tagja ill. elnöke volt sokáig, a húsvéti passiókon gyönyörű hangjával ő énekelte Jézus szerepét. Mari néni a Rózsafűzér társulat elnöke volt évtizedekig.
A kereszt mottófelirata: Jézus Dávid fia könyörülj rajtunk!
A falutól délre állított kereszt mögött három fenyő áll.

2005                 2020

Brogli György (1900-1980) és Deutsch Mária (1911-1994), a kereszt állítói



6.
... kegyelmedért esedezünk a világot sújtó járvány idején ...
Útszéli keresztet állított Sátoraljaújhely Város Német Nemzetiségi Önkormányzata az újtelepi út fordulójában a 2021-es év végén, mottója szerint esedezve az úr kegyelméért a covid járvány idején.
A keresztállítás ötletét, forrását és lehetőségét a kormány pályázati lehetősége és Sátoraljaújhely város polgármesterének támogató hozzáállása adta. A nemzetiségi önkormányzat vezetője ezidőben Szebényiné Deutsch Zsuzsa. 



 




 

Keresztek a temetőben


7.
Vaskereszt áll a temetőben vaskrisztussal, alsó részében üveg mögött a feltámadt Krisztus szobrával és elektromos örökmécsessel.
Brogli Ignác, az ezermester Drusza bácsi készítette a 1970-es években, Hochvárt Antal segítségével. Felirat nem tanúskodik róla, csak a kollektív emlékezet őrzi.



  

ifj. Brogli Ignác (1921-1988) és Hochvárt Antal (1920-2008) a kereszt állítói és készítői




8.
Áll még a régi kő temetőkereszt is a baloldali részen, amelyet 1882-ben állíttatott ifj. Rák Ignác bíró. Brogli János feljegyzéseiben a következőket írja az akkor új temetőrész felszenteléséről:

       1882-ik év október 22-dik napján egy vasárnapi napon Deutsch Flórián templom-gondnok és ifj. Rák Ignác bírósága alatt ki is az Isten dicsőségére állította az új temető keresztjét az egész község jelenlétében dél előtt szent mise után, melyet Opicz Sándor segédlelkész végezett - az érintett sz.mise után áhitatosan és ünnepélyesen megszentelte az új Temetőt Főtisztelendő Dessewfy Sándor esperes és pataki plébános úr Nevelős Adolf huszadik évében a községben működő kántortanítóval - a midőn négy ministráns volt Deutsch Márton Rák János Hauser Vendel és Brogli Fülöp.

  
 


A porladó talapzatot 2016-ban Hochvárt Attila újította fel. Ezúttal nincs rajta a felújítók neve, de az eredeti kereszt állítójáé sem. Mindketten megérdemelnék, hogy felirat őrizze és hírdesse a tényt:
Állíttatta 1882-ben ifj. Ráck Ignác bíró és felesége Dobler Mária. Felújította 2016-ban Hochvárt Attila

 

Régi képek szerint a temető mai újabb részében is állt egy kőkereszt:
1955
1983




A 37-es főút Végardó és Károlyfalva közötti szakaszán álló keresztet az ardaiak állították.



2 megjegyzés: