2021. május 4., kedd

Anyakönyvek - Születés


Miről vallanak az anyakönyvek?

Születés, keresztelés


A kereszteltek anyakönyvébe általában bejegyezték:

a születési és/vagy keresztelési időt (év hónap nap)
a keresztelést végző pap nevét
a gyermek keresztnevét
a szülők nevét
a gyermek nemét,
vallását,
státuszát (törvényes vagy törvénytelen)
társadalmi helyzetét (szüleinek foglalkozása, társadalmi állása)
a keresztszülők nevét
a születési helyet

(merthogy a pataki plébániához több település tartozott: Vajdácska, Ardó, Hotyka, Trautzonfalva, Carolfalve). Amikor már volt sorszámozás, azt is bejegyzik.


A rögzített adatok köre koronként változó. A különböző fejlécek néhány évből:

1798, kézzel írott, latin nyelvű, egyoldalas


1848, kézzel írott, magyar nyelvű, egyoldalas


1862 kézzel írott, latin nyelvű, kétoldalas



1865, nyomtatott, latin nyelvű, kétoldalas

1882, nyomtatott, magyar nyelvű, kétoldalas


1947, nyomtatott, magyar nyelvű, kétoldalas


A 18-19. század folyamán a legtöbb családban bőséges a gyermekáldás. Nem ritka a 10 közeli gyermek születése egy-egy családban, s a nagy korkülönbség a legidősebb és legfiatalabb testvér között. Ugyancsak nagy a gyermekhalandóság. Ez kialakítja vagy tovább viszi azt szokást, hogy a meghalt gyermek nevét megkapja egy később született is, ha az is meghal, akár egy harmadik gyermeket is ugyanúgy neveznek el. Ez arról is árulkodik, hogy a gyermekhalált jobban elfogadják, mint ma, amikor az orvostudomány fejlődése és megélhetési körülmények javulása ezt sokkal ritkábbá teszik. Móra Ferenc Ének a búzamezőkről c. regényében így vigasztalja az anyósa a gyermekét elvesztő menyét. „a gyerököt nem kell siratni, de mög bűn is. […] a kisgyerök olyan, mint a pohár. Könnyen törik, de nincs könnyebb, mint másikat vönni helyötte. Mög úgy is mondják, hogy a kis halottat csak az ágy lábába temeti az anyja, osztán onnan vöszi elő eleventen, mikor a kedve möggyün.” 

Pl. Karajz Márton és Hauser Terézia 13 gyermeke közül 5 csecsemőként vagy kisgyermekként meghalt (közülük háromnak a nevét új gyerek is megkapta), egy 20 évesen halt meg, négyen családot alapítottak, háromnak a sorsa ismeretlen.

Vagy Feczer Mihály és Velti Terézia 8 gyermeke közül csak ketten érték meg a felnőtt kort; fél, 3, 7, 10, 14 évesen haltak meg a többiek

A megszületett gyermekeket 1-2 napon belül megkeresztelték, ha kétségesnek látszott az életképesség, maga a bába keresztelte meg azonnal a születése után.

Voltak népszerű keresztszülők, pl. Schmidt Friderikusz és Lerch János az 1770-80-as években nagyon sok gyereknek volt a keresztapja, ezek nagyon népes családok lehettek, s talán nem is csak a rokonok hívták őket komának. Karajz Márton 11 gyermeknek volt a keresztapja 1820-30-as években, a Schmidt és Hochvárt gyerekeknek. (Valószínűleg ekkoriban történt a porta első osztódása, s lett az első ház a Schmidt családé)

A faluban mindig voltak fogadott pásztorok, csordások, kondások. Az ő gyerekeiknek is falusi keresztszüleik voltak, valószínűleg abból a családból, akivel jóban voltak, közelebbi kapcsolatot tartottak. A faluban lakó, idegen származású iparosok, mesteremberek már előfordult, hogy saját rokonságukból hívtak keresztszülőt, de az is jellemző, hogy az ő komáik a falu tanítói. Tehát a mesterek és a tanítók jó társasági viszonyt ápoltak egymással. Nevelős Adolf és felesége Mátéffy Cecília voltak a keresztszületi a bognár Palánkay Róbert és a cipész Tóth Károly gyermekeinek. A gyermekhalandóság egyébként az egy fokkal jobb körülmények között élőket is ugyanúgy sújtotta, Nevelős Adolf kántortanító 5 gyermeke közül hármat veszített el kisgyermekként.

A keresztelt gyermek neme és vallása mellett az un. státuszát is jelölték, azaz hogy családban született-e. Ha nem, törvénytelennek minősítették, „az apa neve nem tudatik” , s később, amikor már a szülők társadalmi státuszát is megjelölték, ilyenkor a leányanyát egy időben „magánzóként” nevezték meg.  Szinte minden évben akad törvénytelennek bejegyzett, azaz leányanyától született gyermek az anyakönyvben.

A szülők társadalmi rendje azaz foglalkozása a legtöbb esetben gazda, telkes, földművelő, vagy tágabb értelemben közrendű, közsorsú, köznépi.


Illusztrácóként Brogly Miklós későbbi plébános bejegyzése a születési anyakönyvbe 1822-ből:


1822 nov. 5-én született, a keresztelést végző pap ugyanaz, mint a fentebb bejegyzett Bellosics János (idem). Nicolaus néven írták be az anyakönyvbe, a faluban többen kapták akkoriban ezt a nevet, bizonyára Miklósnak mondták a faluban. A szülei Brogli József és Hauser Klára. A vallása római katolikus, a származása "pleb" - köznépi. Keresztszülei: Hochvárt Miklós és Schmidt Magdolna. A Miklós nevet lehet hogy a keresztapa iránti tiszteletből kapta. Testvérei közül József leszármazottainak egy része ma is a faluban él.


S végül egy keresztelői csoportkép 1936 márciusából. A gyermek Rák Magdolna, szülei Rák József 38 éves és Deutsch Magdolna 22 éves (ülnek), a keresztszülők fölöttük állnak 




Trifonovné Karajz Borbála 2021
(keresztelőfotó Molnár Krisztinától)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése