2016. március 10., csütörtök

William J. Brogley



William J. Brogley (1913-1992)


Édesapjának szülőháza az óhazában, KárolyfalvánA Brogli családból  a 20. század eleji kivándorlási hullám során a hét gyerek közül öten vándoroltak ki  Amerikába: Zsuzsanna, Ignác, József, Márton és Mátyás. 
Az 1887-ben született József a pennsylvaniai Sharonban ismerkedett meg Anna Wolfingerrel, itt kötöttek házasságot, majd Youngstownba kötöztek. Innen 1928 körül költöztek tovább Detroitba, hogy a családfő az autóiparban helyezkedjen el. József egyik fia, Robert 18 éves korában tragikus módon meghalt egy uszodában.
Másik fia Joseph William, aki katolikus pap lett,  1913-ban született Sharonban. Detroitban végezte a tanulmányait, 1941-ben szentelték pappá. 


 
1937-ben Detroitban készült fotó a teológus hallgatóról, amit hazaküldtek a károlyfalvi rokonoknak


A detroiti újság így számolt be felszenteléséről:
William J. Brogley tiszteletes, Mr. és Mrs. Joseph S. Brogley fia (1598 Infantry Avenue) 10 órakor celebrálja az első ünnepélyes nagymiséjét vasárnap a Szent Megváltó katolikus templomban.
Brogley atyát a Wis állambeli Szeplőtelen Fogantatás Szemináriumban szentelte pappá szerdán Murray Saskatoon, Saskatehawan püspöke. Az új plébános a detroiti Szent Megváltó katolikus iskolában végezte  gimnáziumi tanulmányait, majd a St. Clements College-ban és az Oconomowoc Szemináriumban tanult teológiát.

Működése során számos cikk jelent meg róla az Egyesült Államok különböző újságjaiban. Katolikus papként nagyon keresett előadó volt a katolikus lelkigyakorlatok során. Számos gyülekezetben szolgált Kaliforniában, Montanában, Idahóban és más államokban. 
Az egyházon belül a redemptoristák soraiba tartozott, akik a szegényeket és a legelhagyatottabbakat szolgálják. Plébániákon és szentélyeken dolgoznak, bevándorlókat szolgálnak, plébániai missziókon és lelkigyakorlatokon prédikálnak, és evangelizálnak a hagyományos prédikáción és a közösségi médián keresztül.

1966-ban ünnepelte 25 éves jubileumát.



Fater Brogley 1967
1967 hamvazószerdáján


1983 hamvazószerdáján


Kaliforniában halt meg 1992. március 9-én, 79 éves korában.

Az újságban megjelent halálhíre a következőkről tudósított:
William J. Brogley tiszteletes, a Redemptorist Fathers and Brothers oaklandi tartományából 79 évesen, hétfőn elhalálozott. A plébános 50 évig szolgált tanárként és oktatóként a nyugati redemptorista helyeken. A csendes és éleslátó Brogley tiszteletes Sharonban született, majd Detroitba költözött, ahol a plébániaiskolába járt, és arról álmodott, hogy papként fog dolgozni.
10 órakor lesz érte a halotti mise: Redemptorist Fatherst és Buthers Chapes, 8945 Golf Links hoad, Oakland


(Unokaöccse, Jeff Brogley kutatása
Köszönet a rendelkezésre bocsátásért)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése