2016. január 31., vasárnap

Tengerszem

TengerszemKirándulás a megyer-hegyi tengerszemhez



   GOOGLE térkép     
                                 

Szemben a Megyer-hegy
 A Megyer-hegy a szemben lévő Somlyódról nézve a 2000-es években
                                                         




Turistatérkép
Turistatérkép
                         

                                                   
A Megyer-hegy (303 m) a falutól nyugat-délnyugat irányban emelkedik. Igen szembetűnő a 37. főútról, Sárospatakot elhagyva, Károlyfalva felé. Közel a hegytetőhöz ma már nem művelt malomkőbánya helyén gyönyörű „tengerszem” található. A malomkőbányát 1907-ben zárták be, 1997-től védett terület. Környéke kiépített turista-pihenőhely, melyet több turistajelzésen haladva is elérhetünk. Itt a falu felöl a piros négyszög - majd piros jelzést ajánljuk, s írjuk le részletesebben. (Makkoshotyka felől elérhető a piros „malomkő” tanösvényen is)

   
Alsó pincékHorgásztó

 A P □ turistajelzést a 37. út károlyfalvi elágazásánál, vagy a falu főutcáján, a faluháznál vehetjük fel. Innen az út az alsó pincesor mellett halad el.  
Egy lankás dombtetőn keresztül a Gát felé tart, érintve az ott létrehozott mesterséges tavakat.
Itt letérhetünk a  P□ -ről (300 m), s megnézhetjük a horgászparadicsomot, sőt a hegy lábánál pincelátogatásra is sort keríthetünk.

A kis kitérőt követően két lehetőségünk van: 
1./ Visszatérünk a jelzésünkre s újabb néhány 100 m-re elérjük a piros jelzést a Borsos-pincéknél, melyeknek ma már csak nyomai találhatók.
2./ A halastótól jól kitaposott, bár kissé meredek emelkedőn a hegy oldalában, az erdő vonalában érjük el a piros jelzést.

Visszanézve a Jaskó dombjáról

Látkép a falumonográfia borítójáról

Kirándulók


Az árnyas erdőben  a jelzés jól követhető, változó meredekségű terepen haladhatunk. Mivel ez egy forgalmas turistaút, az ösvény széles, nehéz elvéteni. Közeledve a tengerszem bejáratához kisebb sziklákkal, meredekebb, többfelé elágazó ösvényekkel találkozunk, melyek a bányát körüljáró turisták nyomai.
Bátran biztatunk mindenkit egy kis kalandozásra!


2015

A papucsbarlang belülről, 2009

1997

 


   

A tengerszem déli oldalán tisztás, tűzrakóhely, néhai padok maradványai. A meredek sziklafalon korlát jelzi a veszélyes helyeket. Alkalmanként szúnyogok támadására is számítani kell. A holminkat lepakolva körülbarangolhatjuk a tengerszemet. Balra, az óramutató járásának irányába induljunk!
Az északi oldalon meredek ösvényen leereszkedhetünk a víz szintjére, s a hajdani malomkövet szállító szekerek nyomán a keskeny hasadékon elérhetjük a béka-paradicsomként szolgáló lefolyástalan tófelszínt! A látogatók mutatványai közé tartozik a vízből kiálló sziklák meghódítása, a papucsbarlangba való leereszkedés. (A cipő alakú papucsbarlang 2013 tavaszán sajnos beomlott.)
A megkerülő részen könnyen találhatunk puha kaolin kődarabokat, mellyel a gyerekek rajzolgatni szoktak a sziklákra. Ezen helyek, pl. a krétabarlang  megközelítése azonban elég nehéz a mindinkább elburjánzó bozótban, ezt nem is ajánljuk.

 

2009, a hajdani kilátó helyén

A távolban a Tokaj-hegy
   
A közelben a keleti magas sziklákon haladva, majd azokról balra letérve egy valaha volt ház romfalaira bukkanunk, feltételezhetően a malomkőbányához tartozó épület állt itt. Néhány méterrel arrébb találjuk a hegy magassági pontját (303 m), ahol nem is oly rég még kilátó állott. Érdemes lenne visszaépíteni!
A legmagasabb csúcsokról Tokajig is elláthatunk.

Végül körbeérve elérjük a hajdani bányászok lakhelyéül szolgáló kőbevájt sziklalakásokat.

 
Bányászlakások

A Piros jelzésen nagyobb kört is tehetünk a két csúcsú Megyer-hegyen. Itt csatlakozunk a „malomkőbánya” piros tanösvény jelzéshez.

 



Mint a képek is tanúsítják, a természet e különlegesen harmonikus pontja minden évszakban csodálatos képet mutat!



Visszaúton is több lehetőség közül választhatunk!

1./ A tanösvényen  és a piros jelzésen a Botkő gejzirkúpján keresztül Sárospatak felé ereszkedhetünk le. A hegy lábánál dűlőúton kerülhetünk vissza Károlyfalvára. A hegy kanyarulatát követve a horgásztavakhoz, míg a nagyrétet átszelő úton közvetlenül a faluba jutunk.

2./ Az erdőn keresztül – az idevezető úton visszafordulva – végig lejtmenetben haladhatunk. Ha felfelé jövet a horgásztó meredek oldalát választottuk, most ne hagyjuk ki a Borsos-pincék környékének vízfolyásokkal tagolt mélyútjait! A  piros turistaút és a faluba vezető P □ elágazásánál időnktől függően tehetünk kis sétát a piroson a falu északi oldalán emelkedő Kecskerágóra. Itt művelt és már elhagyott szőlőtelkek között vezet az út, és szép kilátás nyílik a falura! A völgyben maradva az észak felé vezető szekérúton szép patakvölgy, gazdag növény- és állatvilág fogad. A falu hajdani kiránduló-majálisozó helyére, a Hordóskúthoz érkezünk. A ma is jó vizet adó forrás felkutatása kellemes és nyáron hűsítő élmény lehet!


Hordóskút
       

És egy link, ahol olvasható és látható, hogy hány „ládakereső” fedezte már fel ezt a kis csodát


S egy másik, amely az Origó Csillagtúra - Hazánk legszebb természeti látnivalói szavazásához mellékeli Tuba Zoltán fotóit.  A szavazást egyébként a Tengerszem nyerte! (2011)

S íme az angol sajtóbeli visszhang (2013)

Trifonov Tamás, 2005, későbbi kiegészítésekkel
Fotók: szerző, Némethy Tamás, ismerősök





A 2010-es évek végén nagyarányú turisztikai fejlesztést végzett Sárospatak városa

 Kialakítottak egy új parkolót, a hozzá vezető jó minőségű kocsiúttal és egy kerékpárúttal együtt, idáig lehet felmenni autóval. Egy új kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, a többszintes, a lombkorona fölé nyúló toronyból remek panoráma nyílik a zempléni tájra. A kilátó a tengerszemtől északra található, pár perces sétára a Piros kereszt jelzésű úttól, táblák segítenek a tájékozódásban. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

A tengerszem partján egy újonnan felhúzott faépületben Őrlőműhely működik, mi is kipróbálhatjuk a molnármesterek munkáját, sőt egy apró liszteszsákban haza is vihetjük munkánk gyümölcsét.

Új szolgáltatásként a kényelmesebbeket terepautóval is felfuvarozzák a parkolóból a tengerszemhez.

A leglátványosabb és a legizgalmasabb fejlesztés a vasalt utak kiépítése a tengerszem függőleges falain. Több útvonal közül is választhatunk, azonban a terep, azaz az egykori bányaudvar falai, nehézsége miatt egyik pálya sem kezdőknek vagy gyerekeknek való. A több szakaszból álló, igen változatos és sok helyen lélegzetelállítóan merész vonalvezetésű pályarendszer legkönnyebb része is C kategóriájú, azaz nehéz útvonal. Kialakítottak még D (nagyon nehéz) és E (extrém) besorolású vasalt utakat is. Az útvonalak csak teljes via ferrata felszerelésben, sisakban járhatóak végig! A tengerszem közelében lévő Bányaközpontban tudunk felszerelést bérelni.
(https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem)

 




Fotók régi kirándulásokról


Kovács Lajos és Brogli Ferenc
1940-es évek, Brogli Ferenc plébános (ül) barátaival: Kovács Lajos tanítóval, Kovács István és Rák István plébánosokkal

1950-es évek, fiatalok vasárnap délutáni kirándulása (sorrend nélkül - Rák Évi, Rák Jozu, Deutsch Mari és Magda, Némethy Irén, Brogli Mariska, Rák Magdolna, Karajz Évi, Bodnár István, Generzich György jegyző)

1950-es évek, fiatalok vasárnap délutáni kirándulása (ugyanaz a társaság)

1956, Jaskó Gábor fiatal plébános által készített kép

1956, Jaskó Gábor fiatal plébános által készített kép

1960, Burger József és barátai a megyer-hegyi kilátóban

 
1960-as évek, szalonnasütés a tisztáson

Lauber Imre 1970-es évek
1970-es évek, károlyfalvi fiatalok a papucsbarlangban

1970-es évek, károlyfalvi fiatalok a sziklákon

1976-ban  szokatlanul sekély volt a víz, a képen Karajz Borbála






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése